Het afgelopen jaar waren we veel buiten te vinden! Door het coronavirus waren veel pretparken, scholen en musea voor langere tijd gesloten en daarom vertrokken we massaal naar buiten. Ook tijdens de winter zie je steeds meer volwassenen buiten ommetjes maken om zo toch aan hun dagelijkse beweging te komen. Maar ook voor kinderen is buitenspelen tijdens deze maanden zo belangrijk. Voor sommige kinderen gaat dit vanzelf, die willen graag naar buiten om bijvoorbeeld te voetballen met vrienden. Helaas geldt dit niet voor ieder kind en zal je soms daarom moeten helpen met het bedenken van spelletjes of door middel van buitenspeelgoed ze moeten motiveren. Dit zijn een aantal tips op een rijtje.

Maken van vriendjes

Buitenspelen wordt voor veel kinderen leuk wanneer zij met leeftijdgenootjes bezig zijn. In het beginsel kan het handig zijn om zelf met je kinderen buiten te zijn, maar op den duur helpt het enorm als ze kinderen in de buurt kennen met wie zij samen kunnen spelen. Je kunt dit bevorderen door in contact te komen met andere ouders van kinderen in de buurt om zo eens een speelafspraak buiten te maken. Ook kan je natuurlijk sociaal gedrag van je kind aanmoedigen en deze motiveren om eens een praatje te maken met leeftijdsgenoten buiten. Op den duur zal je merken dat de kinderen elkaar uit zichzelf zullen gaan opzoeken.

Speel dezelfde spellen als vroeger

Veel ouders zijn zich niet bewust dat hun kinderen nog altijd dezelfde spelletjes doen buiten als die zijzelf vroeger ook hebben gespeeld. Daag je kind daarom eens uit om samen met jou verstoppertje, tikkertje of een ander spel te spelen. Het voordeel is dat je hier vaak geen materialen voor nodig hebt en kinderen vanaf jonge leeftijd al begrijpen hoe deze spelletjes werken.

Speelgoed voor buiten

Buitenspelen kan je voor je kind nog aantrekkelijker maken voor het kopen van kinderspeelgoed dat speciaal is gemaakt om buiten te spelen. Dit kunnen simpele dingen als stoepkrijt of knikkers zijn, maar tegenwoordig is er een ontzettend groot aanbod aan buitenspeelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Maar je kunt ook kiezen voor grotere investeringen. Trampolines en skelters bijvoorbeeld zijn prijzig, maar brengen wel vaak veel plezier voor langere tijd met zich mee.